Een jaar voedselbank en toen kwam ik zomaar 6 kilo aan. Ik weet niet of het de stress was, of het feit dat ik de 30 was gepasseerd, maar de voedselbank hielp zeker niet mee. Nou was die 6 kilo van harte welkom, na jaren moeite met ondergewicht. Maar het was een stuk minder leuk dat mijn broeken niet meer pasten. Hoe moest ik aan nieuwe komen zonder geld?
Hoe gezond is het eten van de voedselbank?
In de pakketten van de voedselbank zitten veel dikmakers. In de supermarkt is 30 % van het eten gezond, 70 % is ongezond. Als de voedselbank voornamelijk het overschot gedoneerd krijgt, dan kun je je voorstellen wat er voor de voedselbank overblijft...
Roep nu niet meteen: ‘Geef het dan niet, daar worden die mensen alleen maar dik van!’ Ik zeg: ‘Geef het maar wel, daar zijn wij mensen heel erg blij mee!’
Je moet balanceren om goed om te gaan met alles wat je krijgt. De ene keer krijg je 4 pakken vulkoeken, dan weer een maand niets. Dat wat je krijgt is vaak op of over de datum, dus het moet snel op!
Het is lastig om het goed te doen. Ik heb geleerd om daar vooral ontspannen mee om te gaan. Juist in een stresssituatie is het belangrijk om een beetje mild voor jezelf te zijn. Daarom geef ik je graag 10 tips om gezond om te gaan met de pakketten van de voedselbank:
1. Geef weg wat je niet gebruikt.
Als de voorraadkast steeds voller wordt, zoek dan alle dingen eruit die je maar niet kunt samenvoegen tot een maaltijd of die toch niemand eet en maak er iemand anders blij mee. Misschien ken je wel iemand die net buiten de normen van de voedselbank valt. Of zet ze in een buurtkastje.
2. Maak de porties kleiner.
Snij dikke koeken in stukken en doe ze in een koekjestrommel. Zo kun je er langer mee doen, en eet je niet te veel suikers!
3. Zoek een ruilmaatje.
Soms krijg je 4 pakken dikke chocoladegangmakers. Ze zijn bijna op datum, maar als je dit in een paar dagen op zou eten, zie je de kilo’s er al aan vliegen. Misschien heb jij genoeg lef en een leuke buurvrouw die je kunt vragen om je ruilmaatje te worden. Als jij veel hebt van iets lekkers, ruil je het met die persoon voor iets gezonds. Denk aan komkommers, een zak appels of een pak melk.
4. Gebruik de omgekeerde-supermarkt-verleidings-methode.
In de supermarkt liggen alle duurdere dingen op ooghoogte, de meest verleidelijke plek. Dit principe kun je toepassen op je voorraadkast, maar dan andersom. Leg juist geen lekkere dingen op ooghoogte, maar stop ze wat verder weg. Niet te ver, want het is natuurlijk jammer als het (te ver) over datum raakt.
5. Gebruik de spaardoos-methode.
In onze kast stond een doos op de grond. Een dichte doos met een deksel, zodat niet te zien was wat erin zat. Op de doos stond: ‘voor vrijdag & weekend.’ De lekkere dingen die je kon bewaren stopte ik in deze doos. Zo hadden we een chipje of lekkere koek voor het weekend en kwamen we niet in de verleiding door de week te snaaien.
6. Bewaar het lekkers voor je eigen momentje.
In een bioscoop ben je vast al lang niet meer geweest, uit eten gaan is een droom en een terrasje doet alleen maar zeer om naar te kijken. Maar misschien zit er in jouw pakket wel iets lekkers, waar je je eigen momentje mee kunt maken. Zoek een plekje buiten om te ontspannen met je eigen originele picknick. Rookworst (over datum) in plakjes in een plastic bakje met wat mosterd en een jampotje gevuld met sinaasappelvla (op de datum) is ook een picknick! Of plof op de bank met een kopje thee en geniet extra lang van je lekkere koek.
7. Soms is eten geen eten, dan hoef je het ook niet te eten.
Dat ergens in een laboratorium mensen water met verdikkingsmiddel, kleurstof en een smaakstof hebben gemend en het een creatieve naam zoals ‘safarivla’ hebben gegeven, betekent niet dat jij verplicht bent het te eten. Er zijn al heel veel mensen die besloten dat dit experimentele voedsel geen eten was. Daarom zit het nu in jouw voedselbankpakket. Spoel het door de wc en neem alleen het hoofd-ingrediënt: een glas water!
8. Deel de lekkere dingen.
Onze Arabische vrienden namen ons mee in hun warme cultuur. Als zij twee hele lekkere dingen kregen, dan was er eentje voor ons. Want samen genieten is dubbel genieten! Durf ook eens iets weg te geven wat je juist heel lekker vindt! En geniet van het genieten van de ander!
9. Draag zorg voor je lichaam.
Dat je nu weinig geld te besteden hebt, betekent niet dat je alles moet opeten wat je krijgt. Je bent geen kind meer dat zijn bord moet leegeten, of hij het nou lekker vind of niet. Bij de voedselbank is regelmatig eten dat in de vuilnisbak zou belanden, als het niet zou worden gedoneerd. Maar jij bent geen vuilnisbak! Je bent een waardevol mens. Je mag best weggooien, wat iemand anders niet durfde.
10. Geniet!
Geniet er gewoon van. Deze periode duurt niet voor eeuwig. Er is al zoveel dat je moet laten en niet kunt. Geniet zonder schaamte van wat je krijgt. Het is je van harte gegund!
Met deze tips krijg je hopelijk een beetje de regie over je eten terug. Heb jij nog een goede tip? Dan is het leuk als je het hieronder deelt!
Vind je dit leuke tips? Deel deze post dan! En kijk op www.mindergeldzorgen.nl voor hulp bij geldzorgen!
Comments