1. Wat is schuldhulpverlening en hoe werkt het?
Schuldhulpverlening biedt jou hulp om je schulden kwijt te raken. Schuldhulpverlening is altijd vrijwillig. Je kunt op elk moment stoppen met het traject. Je kunt je geldzorgen bespreken in een adviesgesprek of meteen komen voor een intake.
De schuldhulpverlener luistert, en adviseert. Als jij het wilt volgt een intake. De schuldhulpverlener maakt samen met jou een plan. De schulden worden in kaart gebracht en er wordt aan de schuldeisers een voorstel gedaan voor het afbetalen of afkopen van de schulden.
Schuldhulpverlening vanuit de gemeente is iets anders dan hulp volgens de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Pas als de schulphulpverlener je niet verder kan helpen, ga je een traject in volgens de WSNP.
2. Wanneer is mijn schuld groot genoeg, om hulp te vragen bij een schuldhulpverlener?
Je bent al welkom bij de schuldhulpverlener als je dreigende schulden hebt, of als je het lastig vindt elke maand je rekeningen te betalen. De schuldhulpverlener denkt graag mee, zodat jij je rekeningen kunt blijven betalen.
3. Welke hulp biedt schuldhulpverlening bij (dreigende) schulden of een crisissituatie?
Dreigende schulden:
De schuldhulpverlener helpt je overzicht te krijgen. Ze kijkt ook of je recht hebt op andere regelingen of toeslagen, zodat je inkomen omhoog gaat. Je krijgt tips en maakt samen een plan om je rekeningen te kunnen blijven betalen. Als je het fijn vindt kan ze je doorsturen naar vrijwilligers die jou elke week thuis ondersteunen.
Schulden:
Kun je de schulden binnen een 1,5 jaar aflossen? Dan heb je in vaktermen een ‘gewone’ schuld. De schuldhulpverlener maakt samen met jou een plan, waarbij je afspraken maakt met de schuldeisers.
De eerste stap is kijken of je een betalingsregeling kunt treffen. De schuldhulpverlener helpt om afspraken te maken met de schuldeisers. Je lost al je schulden binnen 1,5 jaar af.
De volgende stap is schuldbemiddeling. De schuldhulpverlener maakt afspraken met de schuldeisers over welk deel van je schuld jij af kunt lossen en welk deel de schuldeiser bereid is om kwijt te schelden. Als de schuldeisers weigeren mee te werken, dan kan de schuldhulpverlener je helpen om de rechter te vragen hen te dwingen via een dwangakkoord
Als dit allemaal niet lukt, dan kun je een aanvraag doen voor een schuldsaneringstraject volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. (WSNP) De schuldhulpverlener van de gemeente helpt je om dit aan te vragen. Als de rechter de aanvraag goed keurt, neem je afscheid van je schuldhulpverlener en krijg je begeleiding vanuit de WSNP. Aan dit traject zitten meer voorwaarden en verplichtingen. Dat is best pittig, maar op deze manier kan je wel van hoge schulden afkomen. Gelukkig duurt dit traject sinds juni 2023 maar 1,5 in plaats van 3 jaar. 1,5 jaar is te overzien en er zijn organisaties die je ondertussen willen ondersteunen. Na 1,5 jaar ben je echt schuldenvrij!
Kom je niet in aanmerking voor een schuldsaneringstraject van de WSNP, dan kan de schuldhulpverlener je ondersteunen om te leren leven met je schulden.
Crisissituatie:
Dreig je uit huis te worden gezet? Wordt je gas, licht of water afgesloten? Dan zit je in een crisissituatie. Woon je in de gemeente Dalfsen? Bel ’s ochtends naar Samen Doen in Dalfsen tussen 9 en 12 uur. Tel: 14 0529. Zij regelen dat er binnen 3 dagen een afspraak is met de schuldhulpverlener. Die heeft de mogelijkheden om direct actie te ondernemen om jou te helpen. Elke gemeente heeft, net als Dalfsen, een punt waar je meteen terecht kunt.
4. Hoe lang duurt schulphulpverlening?
Een schuldregeling duurt 1,5 jaar. Na de periode van de schuldregeling ben je schuldenvrij. Bij de schuldhulpverlener ben je vaak wat langer.
Je hebt eerst gesprekken om samen een plan te maken. Als je schuldenvrij bent, wordt je soms nog wat langer begeleid. Zo voorkom je dat er nieuwe schulden ontstaan. Een goede start als je schuldenvrij bent is belangrijk om je zelfvertrouwen terug te krijgen.
5. Wat zijn mijn verplichtingen tijdens een schuldhulpverleningstraject?
Elk traject is anders. Jouw verplichtingen zijn afhankelijk van wat je afspreekt in het plan dat je samen met de schuldhulpverlener maakt. Verplichtingen kun je zien als afspraken die ervoor zorgen dat jij schuldenvrij wordt.
Sommige afspraken kosten jou iets, bijvoorbeeld als je meer uren moet gaan werken zodat je meer kunt gaan aflossen. Andere afspraken kosten de schuldeiser iets, bijvoorbeeld dat ze uiteindelijk minder geld terugkrijgen. Mogelijke afspraken:
Je maakt geen nieuwe schulden;
Je doet er alles aan om je inkomen te vergroten;
Je houdt je voor de periode van de schuldregeling aan de afspraken en dan schelden de schuldeisers een deel van de schuld kwijt.
6. Is schuldhulpverlening vrijwillig?
Ja, schuldhulpverlening is altijd vrijwillig. Je kunt er op elk moment mee stoppen. Ook tijdens een traject.
Als schuldhulpvrager ben je kwetsbaar. Je geeft jezelf bloot bij de hulpverlener. Mocht er geen klik zijn met de hulpverlener, dan kun je dat altijd aangeven en vragen of een andere schuldhulpverlener het over kan nemen.
7. Wat gebeurt er als ik halverwege stop met de schuldhulpverlening?
Als je een traject bent gestart en het lukt niet om het vol te houden, dan kan het gevolg zijn dat je je schuld niet kwijt raakt. Dan is het vaak moeilijker om opnieuw afspraken te maken met de schuldeisers. Maar ook dan staan de schuldhulpverleners weer voor je klaar om jou te helpen. Ze kijken dan nog beter wat er nodig is om een traject toch vol te houden. En als er geen afspraken meer kunnen worden gemaakt met de schuldeisers, dan helpen ze jou, zodat je met je schulden toch kunt leven.
8. Kan een schuldhulpverlener mij wel helpen?
Schuldhulpverleners hebben ervaring met mensen die schulden hebben, net als jij. Zij voelen niet de stress die jij hebt. De afstand die zij hebben tot jouw situatie maakt dat zij het overzicht kunnen krijgen, dat jij niet meer hebt. Daardoor kunnen ze je juist goed helpen.
Schuldhulpverleners:
Kennen alle wetten en regels die jou kunnen helpen.
Worden soms net wat sneller serieus genomen door schuldeisers als ze contact opnemen.
Zijn opgeleid om om te gaan met mensen die stress ervaren door geldzorgen.
Goede schuldhulpverleners hebben kennis van de psychologische kant van schulden. Ze begrijpen wat schulden met jouw brein doen. Elke dag hebben ze mensen aan hun tafel, net als jij. Verdrietig? Gefrustreerd? Gestrest? Moe of uitgeput? Daar worden ze niet warm of koud van. Ze hebben geen oordeel over jou. Het is voor hen een uitdaging als ze jou kunnen helpen en jij uiteindelijk zonder schulden en met meer zelfvertrouwen afscheid van hen neemt.
9. Wat zegt het over mij als ik schulden heb?
Helemaal niets.
Als jij kwetsbaar durft te zijn en naar een schuldhulpverlener stapt, dan ben je sterk.
Als jij een periode met weinig leefgeld leeft en gebruik maakt van de voedselbank om daarna schuldenvrij te kunnen leven, dan ben je sterk en verantwoordelijk.
Als jij jezelf met een schuldhulptraject uit de schulden werkt, dan mag je trots zijn op jezelf.
10. Hoe krijg ik contact met de schuldhulpverlener?
In de gemeente Dalfsen kan dat op de volgende manieren:
Bel: Samen Doen in Dalfsen ’s ochtends tussen 9 en 12 uur. Nummer: 14 0529 Vraag om een (bel)afspraak met de schuldhulpverlener. Mail: samendoenindalfsen@dalfsen.nl
Kom naar het spreekuur: gemeentehuis Dalfsen elke dinsdag van 10-12 uur.
コメント