top of page
Hanna

Een theetje met... Joanne Kamps, Schuldhulpverlener bij de gemeente Dalfsen.

Bijgewerkt op: 31 mei

‘Stress, heel hoog in de stress.’ Zo zitten mensen vaak de eerste keer tegenover Joanne Kamps, schuldhulpverlener bij de gemeente Dalfsen.


Rustig en vriendelijk vertelt Joanne over haar werk en zo benadert ze ook de mensen die met schulden bij haar komen: “Ik ben altijd eerst op zoek naar: waar zit de stress het hoogst?” Dat stresspunt is het eerste wat ze aanpakt.

schuldhulpverlener gemeente Dalfsen

Naar een schuldhulpverlener stappen is spannend, dat begrijpt Joanne heel goed: ‘Ik vind het altijd mooi als mensen toch de weg weten te vinden en bij mij aan het bureau zitten.’


Geldzorgen geven veel stress. Daardoor is het moeilijk om overzicht te houden en keuzes te maken. Joanne kan als buitenstaander met haar kennis en rust dat stukje juist makkelijk oppakken.


‘Als ik een beetje stress kan wegnemen, dan geeft dat vaak een mooie basis voor het vervolg. Mensen krijgen vertrouwen en denken: ‘O het is misschien toch helemaal niet zo’n gek idee om hier hulp bij te krijgen.’’

Vanuit dat beginnende vertrouwen helpt Joanne verder om de situatie op een rijtje te zetten. ‘Je kijkt naar de situatie en denkt: ‘Ok, we beginnen hier. Dan bied je mensen weer een beetje perspectief en lukt het ook om stappen te zetten.’


Je schulden oplossen doe je samen

Joanne wil altijd samen met de hulpvrager een plan maken. Want een plan werkt pas, als je er zelf achter staat. Ze vertelt over het gevaar dat je als schuldhulpverlener te snel gaat en het zelf wel even regelt.


‘Het makkelijkste is dat we de situatie in beeld hebben en dat ik bepaal hoe we het gaan doen. Dus dat je het plan voor mensen maakt. Maar het mooiste is dat je het plan samen maakt, zodat mensen gemotiveerd zijn en het bij hen past. Bij een schuldregeling moet je nu eenmaal aan bepaalde regels en voorwaarden voldoen, daar zit niet iedereen op te wachten. Dan is het heel mooi als je samen een plan maakt waar iemand echt achter staat.’


Schuldhulpverlening is altijd vrijwillig!

Als je in de schulden zit, moet je dingen doen en dingen laten. Veel mensen zien daar tegenop. Joanne benadrukt dat de hulp die zij biedt altijd vrijblijvend is. Je kunt er op elk moment mee stoppen: ‘Van mij hoef je niks, er is altijd een keuze!’


Zelfs tijdens een schuldregeling ben je op elk moment vrij om eruit te stappen. Joanne vindt het dan vooral jammer dat de periode in de schuldregeling voor niets is geweest. Gelukkig is de termijn van de schuldsanering sinds 1 juli verkort tot 1,5 jaar. Dat is beter vol te houden.


En wat als mensen zijn gestopt, of het traject toch niet is gelukt? Zijn ze dan een half jaar later toch weer welkom? Joanne vertelt dat het dan moeilijker kan zijn om opnieuw afspraken te maken met de schuldeisers. Maar de schuldhulpverleners staan nog steeds voor je klaar om rust te brengen in de situatie. Je blijft altijd welkom!


Wat gebeurt er achter de deur van de schuldhulpverlener?

De Schuldhulpverlener maakt samen met de hulpvrager een plan om de schulden aan te pakken en kijkt met je mee naar de oorzaak van de schulden.


Dat iemand met jou gaat kijken naar de oorzaken van je schuld kan best spannend zijn. Joanne doet dat altijd zonder verwijt. Ze weet uit ervaring, dat iedereen kwetsbare punten heeft in het omgaan met geld:


Als student was ik niet heel erg handig met geld. Ik had een studentenkrediet en stond altijd rood. Op een gegeven moment kwam ik daar zelf ook een beetje mee in de knoei. Toen ik stage liep bij de gemeente Zwolle op de afdeling schuldhulpverlening dacht ik: ‘ik wil zelf ook graag rust in mijn financiën’. Ik nam mijn eigen bankafschrijvingen helemaal door om te kijken: wat kan ik anders doen, zodat ik elke maand wél uitkom met mijn geld?’ Toen kwam ik er bijvoorbeeld achter dat mijn dagelijkse koffie op het station, bij elkaar 100 euro per maand kostte.


Dit is een klein voorbeeld. Maar als je door omstandigheden weinig geld hebt, dan kunnen kleine dingen geldzorgen snel vergroten. Joanne zoekt samen met de hulpvrager uit waar zij kwetsbaar zijn voor geldzorgen en versterkt hen op die punten.


Tijdens het interview kiest Joanne zorgvuldig en vriendelijk haar woorden. Geen moment klinkt het veroordelend. Ze laat merken dat elk mens en elke situatie uniek is. Het gaat immers om het leven van de mensen die bij Joanne komen en daar wil ze bij aansluiten.

En jij?

Weet je niet wat je met je (dreigende) schulden aan moet? Kun je een rustige, vriendelijke, stabiele persoon gebruiken, die jou met de juiste kennis kan helpen?


Bel dan tussen 9 en 12 uur Samen Doen in Dalfsen (140529) en vraag om een afspraak met een van de schuldhulpverleners.


Of kom op het spreekuur op dinsdagmorgen van 10-12 uur in het gemeentehuis in Dalfsen.


Dreig je uit je huis te worden gezet of de elektra te worden afgesloten? Bel dan meteen Samen Doen op 140529. Zij regelen binnen 3 dagen een gesprek met een van de schuldhulpverleners, die jou graag ondersteunen.


Lees meer over schuldhulpverlening:











506 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page